top of page
ata-resim-2.jpg

Herhangi bir sürecin fiilen uygulanmasından önce, test planına karar vermek ve

yerleştirmek çok gereklidir. Bir kez uygulandığında; test, test planına göre yapılır ve

bu nedenle test planı, faaliyetin çok önemli bir parçası haline gelir. 

Yapılan herhangi bir değişikliğin ardından bir test yapılmalıdır.  

 

Tasarım aşamalarında yapılan dokümantasyon , aşağıdaki bilgileri içerdiği için

gelecek aşamalarda çok yararlı olabilir:

  • Belli adımların neden atıldığını ve bu adımlar için kimin fikir ürettiğini içerir.

  • Ayrıca hangi adımların işe yaramadığını da içerir ve bu nedenle bu adımlar gelecekteki tasarımlara daha fazla dahil edilmemelidir. Bu, ileride başvurmak için kullanılabilir.

Testlerin neden yapılacağını belirtmek gerekir. Spesifik test  hedefleri olmalıdır  :

  • Yasal standartları karşılamak için : Ekipmanın piyasaya sürülmesine yasal olarak izin verilmesi gerekecektir.

  • Gönüllü standartları karşılamak için : Rekabet avantajına sahip olmak.

  • Sözleşmeden doğan yükümlülüğü karşılamak için : EMC performansı, sistem veya ekipman için satın alma sözleşmelerine yazılmıştır.

Gerçekleştirilecek tüm testler açıkça belirtilmelidir:

  • Kapsanacak gerilim seviyeleri ve frekans aralıkları:  bunlar normalde seçilen standartlarda belirtilir.

  • Test ekipmanı ve kullanılacak tesis:  Harici test şirketi kullanılıyorsa, gerekli testi yapmak için gerekli aletleri belirleyecekler ve testler kurum içinde yapılıyorsa, aletlerin belirlenmesi sizin sorumluluğunuzdadır.

  • Test noktalarının konumu:  hat sayısı test süresini doğrudan etkiler; standartlar hangi hatların test edileceğini tanımlayabilir. Bazı durumlarda, tek bir temsili hattı test edebilir ve aynı türden diğerlerinin tümünü kapsadığını iddia edebilirsiniz. Test noktasının konumu, özellikle ESD uygulaması için kritik olabilir ve belirtilmelidir.

  • Test Edilen Ekipman (EUT: Equipment Under Test) çalışma modları:  Birkaç çalışma modu varsa, işletim senaryolarının çoğunu ve emisyon / duyarlılık profillerini içeren en kötü durum modunu tanımlayabilirsiniz. Test süresi üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bir bozukluğun uygulandığı veya bir emisyonun ölçüldüğü oran, aynı zamanda, belirtilen işletim modunun döngü süresine de bağlıdır.

  • Test programı:  Testlerin uygulanma sırası ve çalışma modlarının sırası belirtilmelidir.

 

 

İzleme veya enjeksiyon noktalarının konumlarını belirleme ve yazılımı kullanma kriterleri  :

  • Hem sizin hem de sonraki değerlendirme yetkilisinin test için EUT' da neden belirli bir noktayı seçtiğinizi bilmesi önemlidir ve gereklidir. Bunlar genellikle seçilen standartta belirtilir, örneğin iletilen emisyon için ana elektrik kablosu. Ancak, örneğin ESD uygulama noktalarının seçimi, ekipmanın olası kullanımının bir değerlendirmesi ve / veya zayıf noktayı belirlemek için bazı ön testlerle desteklenmelidir.

  • EUT, çalışma modlarını tam olarak uygulamak için özel yazılımdan yararlanabilir ve tek başına olmaması durumunda bazı yardımcı destek ekipmanına ihtiyaç duyacaktır. Bunların her ikisi de amaç için kalibre edilmelidir. Destek ekipmanı ayrı bir odaya yerleştirilmişse, yanlışlıkla emisyonları azaltacak ve onu EUT' ye uygulanan parazitlerden izole edecek filtreli bir bölme ile arabirim oluşturabilir. Bu filtreleme düzenlemesini belirtin.

 

 

Test tesisinin gereksinimleri

  • Çevresel koşullar:  sıcaklık, nem, titreşim vb. Gereksinimleri

  • Gerekli güvenlik önlemleri:  örneğin, EUT iyonlaştırıcı radyasyonlar veya ekstra yüksek voltajlar kullanıyorsa, tehlikeli derecede ağır veya sıcaksa veya testler yüksek değerlerde yayılan alan gerektiriyorsa.

  • Özel kullanım ve fonksiyonel destek ekipmanı:  büyük döner tablalar, hidrolik veya hava / su soğutma hizmetleri, forkliftler vb.

  • Güç kaynakları:  AC veya DC voltaj, akım, frekans, tek veya üç fazlı, VA değeri ve aşırı akım gereksinimi, toplam güç hattı sayısı.

  • Sistem komut yazılımı:  Test paketini EUT işlemiyle entegre etmek için yazılacak özel bir yazılım gereksinimi var mı?

  • Güvenlik sınıflandırması .

 

 

Raporlama ve Rapor değerlendirme

  • EUT' nin spesifikasyonunu karşılayıp karşılamadığını belirten bir test şirketi sertifikasından, tüm test prosedürlerini ve sonuçlarını içeren ayrıntılı bir test raporuna kadar değişebilir. EMC Direktifi ile uyum sağlamak için, bir EN/IEC veya askeri standartlara uygunluk sertifikası mı yoksa bir teknik dosyaya eklenmek üzere bir rapor mu isteyip istemediğinizi bilmeniz gerekir.

  • Güvenlik marjlarının  hesaplanması : Test sonuçları, öncelikle EUT emisyonlarının seviyelerini veya duyarlılık etkilerinin meydana geldiği rahatsızlık seviyelerini içerecektir. Bu seviyeler ve spesifikasyon sınırları arasında, bilinen ölçüm belirsizlikleri ve EUT' nin yerleştirildiği sistemin operasyonel parametreleriyle belirlenen, güvenlik marjlarını elde etmenin kabul edilmiş bir yolu olmalıdır. Bu sınırlar, test sonuçlarının yorumlanması için gereklidir.

  • Ortam sinyalleri ile nasıl başa çıkılacağı:  Emisyon testinde, test ortamında bulunan sinyaller, EUT emisyonlarını maskelemek için yeterince yüksek bir seviyede olabilir. Durum böyleyse, bazı emisyon standartları izlenecek prosedürü tanımlar.

 

 

Test yetkilisi ile arayüz oluşturma

  • Test yetkilisi, test sırasında sürekli etkileşim halinde olmalı ve testle ilgili tüm tartışmalara dahil edilmelidir. Raporlama ile birlikte test edilecek her bir fenomen için anlaşma, test otoritesi ile arayüzlenmelidir. Etkinliklerin programlanmasında test yetkilisinin katılımı olmalıdır.

Test raporları (bağışıklık)

Bağışıklık testleri yapıldığında, Test Edilen Ekipmanın (EUT) testi geçip geçmediğine karar verebilmek önemlidir. Bu da, test sırasında ve sonrasında EUT'nin sürdürmesi gereken minimum kabul edilebilir performans beyanını gerektirir. 

 

Genel bağışıklık standartları, EUT'nin işleyişinin değerlendirilebileceği ve belirli testlere karşı belirli bir EUT için kabul kriterlerini formüle etmek için kullanılan kriterler için bir dizi kılavuz içerir:

 

 

Performans kriterleri A: 

 

Aygıt amaçlandığı gibi çalışmaya devam edecektir. Aparat amaçlandığı gibi kullanıldığında, imalatçı tarafından belirlenen performans seviyesinin altında performans düşüşü veya işlev kaybı olmayacaktır. Bazı durumlarda, performans seviyesi, izin verilen performans kaybı ile değiştirilebilir. 

 

Üreticinin minimum performans seviyesini veya izin verilen performans kaybını belirtmemesi durumunda, bunlardan herhangi biri, ürün açıklamasından ve belgelerden ve amaçlandığı şekilde kullanıldığında kullanıcının aparattan makul olarak bekleyebileceklerinden türetilebilir.

 

 

Performans kriterleri B: 

 

Cihaz, testten sonra amaçlandığı şekilde çalışmaya devam edecektir. Aparat amaçlandığı gibi kullanıldığında, imalatçı tarafından belirtilen bir performans seviyesinin altında izin verilen performans düşüşü veya işlev kaybı yoktur. Bununla birlikte, test sırasında performansın düşmesine izin verilir, ancak gerçek çalışma durumunda veya saklanan verilerin değiştirilmesine izin verilmez. 

 

Üreticinin minimum performans seviyesini veya izin verilen performans kaybını belirtmemesi durumunda, bunlardan herhangi biri, ürün açıklamasından ve belgelerden ve amaçlandığı şekilde kullanıldığında kullanıcının aparattan makul olarak bekleyebileceklerinden türetilebilir.

 

 

Performans kriterleri C: 

 

İşlev kaybının kendi kendine düzeltilebilmesi veya kontrollerin çalıştırılmasıyla geri yüklenebilmesi koşuluyla geçici işlev kaybına izin verilir.

Tesislerin testi ve kalibrasyonu

EMC test teknisyeninin izleyeceği prosedürler, test planından türetilebilir. 

 

Test prosedürü spesifikasyonunun ana bileşenleri şunlardır:

  • Test cihazlarının kalibrasyonu:  Resmi olarak tanınan test merkezinde, tüm test ekipmanı öğeleri düzenli olarak kalibre edilir, diğer yandan kurum içi testler için ayrı kalibrasyon prosedürleri oluşturmanız gerekir.

  • Kalibre edilmiş test prosedürlerinin açıklaması:  Genel olarak ölçüm prosedürü, dönüştürücü seçimi, frekans aralıkları, tarama hızları, bant genişlikleri vb. Gibi işlevleri kontrol eden bir yazılım tarafından ele alınacaktır. Bu yazılım tam olarak oluşturulmamışsa, ayrıntılı olarak belirtmeniz gerekecektir.

  • Manuel test prosedürlerinin açıklaması:  Otomatikleştirilemeyen ESD geçici akımlarının elle uygulaması gibi test bölümleri ve her test için gereksinimleri ayarlamak için.

  • Test programı:  Uygulanacak testlerin kataloğu, çalışma modları

  • Her durumda EUT ve bunların yapılma sırası.

Test Planının Oluşturulması ve Yürütülmesi:

Bu dokümanın içeriğinin, tamamen veya kısmen kopyalanıp izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

BLOG' da yer almasını istediğiniz yazılar için üye olup email atabilirsiniz...

                                           info@ahmetturanalgin.com

Feragatname:

Bu yazıda ve "www.ahmetturanalgin.com" web sitesi üzerinde verilen tüm bilgiler, Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler, 29 yıllık mühendislik tecrübeleriyle verilen bilgilerdir. Verilen tüm bilgilerin doğru ve güvenilir olduğuna inanılmaktadır.

 

Ancak; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" bu tür bilgilerin kullanımından doğabilecek herhangi bir patent veya üçüncü şahısların haklarının ihlalinden sorumlu değildir. 

 

"Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" dan herhangi bir patent veya patent hakkı kapsamında dolaylı veya başka bir şekilde lisans verilmez.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve bu web sitesinde belirtilen özellikler, önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu özellikler, daha önce sağlanan tüm bilgilerin yerine geçer ve onların yerini alır.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" da yayınlanan makalelerin içeriğinde yer alan teknik bilgilerin, "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" un açık yazılı onayı olmadan, insan hayatını etkileyen projelerde, yaşam destek cihazlarında veya sistemlerinde, kritik bileşenler olarak kullanılmasına izin verilmez. Kullanılması durumunda; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLER, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER, YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMACI İÇİNDİR.

 

"AHMET TURAN ALGIN" VEYA "www.ahmetturanalgin.com"; FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER VE BU SİTEDE YER ALAN BİLGİLERİN HERHANGİ BİR AMACA UYGUNLUĞU İLE İLGİLİ OLARAK,  HİÇBİR BEYANDA (TAAHHÜTTE) BULUNMAMAKTADIR. BURADA BİLGİ, HERHANGİ BİR GARANTİ OLMAKSIZIN "OLDUĞU GİBİ" SAĞLANIR. BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLERDE, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLERDE, KULLANILAN ÇİZİM VE/VEYA RESİMLER TEMSİLİ OLARAK VERİLMİŞTİR.

 

Telif hakkı:

© 2020-2024 arasında yazılan Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makaleleri; bu BLOG' un, bu FORUM' un ve web sitesinin yazarından ve / veya sahibinden açık ve yazılı izin alınmadan bu web sitesinde yer alan materyal ve/veya materyallerin izinsiz kullanımı ve / veya çoğaltılması kesinlikle yasaktır.

Herhangi bir biçimde veya herhangi bir yolla (elektronik, mekanik, fotokopi, kayıt veya başka türlü) kopyalanamaz, çoğaltılamaz, iletilemez veya depolanamaz.

Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makalelerine, orijinal içeriğe uygun ve belirli bir yön vererek tam ve net bir şekilde atıfta bulunulması koşuluyla alıntılar ve bağlantılar kullanılabilir.

<script src="https://platform.linkedin.com/badges/js/profile.js" async defer type="text/javascript"></script>

<div class="badge-base LI-profile-badge" data-locale="en_US" data-size="medium" data-theme="dark" data-type="VERTICAL" data-vanity="ahmet-turan-algin-08253524" data-version="v1"><a class="badge-base__link LI-simple-link" href="https://tr.linkedin.com/in/ahmet-turan-algin-08253524?trk=profile-badge">Ahmet Turan ALGIN</a></div>

 

2024 / Ahmet Turan ALGIN © Tüm hakları saklıdır.

 

bottom of page