top of page

PCB, CİHAZ ve SİSTEM TASARIMI ÜZERİNE…

Screenshot_3.jpg
ata-resim-2.jpg

 

Türkiye’ nin en büyük hacimli üreticilerinden birçoğuyla çalışma imkânım oldu. Sektörde 30. yılıma girerken; geçen yıllar bana bir şey öğretti.

Tasarımınız iyiyse, EMI filtreleme ile ilişkili maliyeti önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Ekranlama, feritler, filtreler, bükülmüş çiftler gibi literatürde çok duyduğunuz şeyleri, bunlardan hiçbirini kullanmayabilirsiniz. Tasarımın iyiliği kısmında işin içine; kutu tasarımı, kablolama, ekranlama, topraklama, izolasyon vb gibi birçok parametre girmektedir.

Sektörde danışmanlık yaptığım, eğitim verdiğim firma çalışanlarıyla karşılıklı konuştuğumda, 1-5 yıllık mühendislerin genellikle %90 oranında, PCB tasarımına ve varsa donanımı çalıştıran yazılıma kafayı taktıklarını görüyorum. Tabi ki PCB tasarımı önemli ama onun öncesinde malzeme seçiminin belirli şirket kriterleriyle belirlenmesi, blok diyagramların oluşturulması, şematiklerin bu kriterlere göre seçilmiş malzemelerle şemada uygun şekilde gösteriminin yapılması,  şematik ve PCB kütüphanesinin belirli kriterlere göre hazırlamasının çok büyük öneminin olduğunu düşünüyorum.

1-5 yıllık mühendislerin çoğunda gördüğüm şeylerden bir tanesi de çok hızlı iş yapmaya çalışmaları olduğunu söyleyebilirim. Bu çalışma şekli, onların çok fazla hata yapmalarına neden olmaktadır.

Uzun bir süre boyunca sistemler ve ürünler çoğunlukla ardışık bir düzende geliştirildi. Uygulanabilirlik çalışmalarından uygulamaya ve teste kadar. Adımlar genellikle katı bir sırayla takip edildi ve ürün testi geliştirmenin sonuna bırakıldı. Şelale süreci nedeniyle, birçok organizasyon ürün geliştirmeye başlar ve hiçbir zaman sonuna kadar göremezdi çünkü bazı hatalar ve hatalar tespit edildiklerinde çok karmaşık ve pratik olarak düzeltilemezdi. Ayrıca, sürekli yenilik ve konsept iyileştirme için çok az yer bırakıyordu. Günümüzde, şelale geliştirme süreci az veya hiç karmaşıklığı olmayan idealist projeler için yararlı olabilir. Ancak karmaşık ve büyük sistemler için, daha küçük görevlerle başarıyı yinelemeli olarak kontrol etmeden ve oradan genişlemeden ürün geliştirmek olanaksız hale gelir. Son durumda; sistem mühendisliği iyi yapıldığında, mühendislerin ürün geliştirmenin en riskli kısmından başlayarak, değişim maliyetinin düşük, değişim kabiliyetinin yüksek ve yatırım düzeyinin hala düşük olmasıyla, firmanın ürün geliştirme riskini tekrar tekrar azaltmasına olanak tanır. Bu yöntemle;

  1. Birimler geliştirilirken hatalar anında belirlenir.

  2. Hatalar sistemin diğer bölümlerine yayılmadan önce etkili bir şekilde çözülür.

  3. Çekirdek ürünü riske atmadan daha sonra yeni özellikler eklenebilir.

  4. Programda son dakika sürprizlerinin yaşanmasını önler ve doğrulama ve onaylamayı basitleştirir.

  5. Geliştiricilerin sağlam, yüksek kaliteli ve istikrarlı ürünler ve sistemler oluşturmasına olanak tanır.

Tüm bu deneyimlemeye rağmen; sistem mühendisliğinin öneminin hala anlaşılmadığını düşünüyorum. Çoğu büyük firmada bile; sistem mühendisinin 40 yaş üstü olması gerekirken, bu görevin yeni mezun mühendislere verildiğini görüyorum.

Yine; EMC, EMI tabirlerini geri planda tutarak yapılan tasarımlarda gördüğüm şeylerden bir tanesi de sahada acilen kutulanmış, PCB’ si iyi-kötü çizilmiş, yazılımı fonksiyonel olarak çalışan ürünlerden kaynaklı tasarımlardır. Bu konuda duyduğum serzenişler şu şekilde:

Sahada bir yerlerde cihaz bazen çalışmıyor? Bunun nedeni ne olabilir?

Bu konuda küçük bir örnek vermek istiyorum. Bir arkadaşımız sahadan beni aramıştı. Bizim elektronik kartımız; plastik bir hazır kutuya konulmuş, bizim tarafımızdan tasarlanan elektronik bir kart, iç ve dış kablajdan oluşuyor demişti. Cihazın birkaç metre ötesinde, motorlu bir aparat çalıştığında sistemimiz çalışmıyor demişti. Tabi ki önerdiğimiz birkaç yöntemle olay çözülmüştü.

Yukarıdaki olayların ve durumların, ülkemizde hiçte az olmadığını düşünüyorum. Bunu sahada olan birisi olarak kesinlikle söyleyebilirim.

EMC SADECE BİR STANDARTLAR BÜTÜNÜ DEĞİLDİR. CİHAZINIZIN, SİSTEMİNİZİN EKSİK-AKSAK ÇALIŞMASI, HİÇ ÇALIŞMAMASI VE/VEYA YANMASI EMC KURALLARINA UYGUN TASARIM YAPILMAMASINDANDIR.

Sonuç olarak; sadece PCB çizimini öğrenmek size yetmeyecektir. Sadece EMC /EMI standartlarını öğrenmek ve yerinde test cihazlarını görmek veya kullanmak yetmeyecektir. İyi bir tasarımcı için anlattıklarımın tamamının zamanla öğrenimi sağlanmalıdır.

Günümüzde, kapsamlı ve kapsamlı bir tasarım sürecinden geçmeden tam işlevli donanım veya yazılım sistemlerini dağıtmayı hayal etmek tamamen soyuttur. Sistem tasarımı, yeni bir sistem veya ürünün çeşitli modüllerini, bileşenlerini ve birimlerini kavramsallaştırma, tanımlama ve açıklama sürecidir. Kapsamlı bir sistem tasarım süreci, bileşenlerden ve donanım yazılımlarından insan-yazılım ara yüzlerine kadar bir sistemle ilgili her şeyi ana hatlarıyla belirtmelidir. 

Bu tespitlerden sonra eğitimimize değinmek istiyorum;

"Cihaz ve Sistem Geliştirmede EMC Tasarımı" eğitim kursu 2021 yılından bu yana sizlerle yakın tarihte 18. defa buluşmak üzere…

Eğitimimiz; ülkemizdeki tasarım destekli cihaz, sistem, alt sistem, PCB tasarımı hakkındaki tüyoları içeren ilk ve tek eğitim olma özelliğini hala sürdürmektedir.

Eğitimimiz; sadece PCB eğitimi, sadece standartların anlatıldığı bir eğitim veya sadece test kurulumlarının anlatıldığı bir eğitim değildir.

Bu eğitimde elektronik tasarımcıların; sivil, otomotiv, medikal, endüstriyel, özellikle askeri elektromanyetik uyumluluk (EMC) ve sinyal bütünlüğü sorunlarının önlenmesi için kullanılabilecek yöntemleri öğrenebilirsiniz.

Eğitimimizde askeri standartlara uygun EMC tasarım yapma teknikleri sunulmaktadır. Askeri standartlar; ticari, endüstriyel, medikal ve otomotiv sektöründen de alt limitler sağlandığından(bazı durumlar hariç), eğitim sonrasında, tarafımızdan verilen teknikler vasıtasıyla, her sektöründeki EMC standartlarında tasarım yapma olanağınız oluşacaktır.

Şirket içi kültürde proje kaynaklı; sistematik olarak nasıl çalışılması gerektiği, eğitimimizde anlatılmaktadır.

PCB, cihaz, sistem ve alt sistem tasarımında hataların nasıl ayıklanacağı anlatılmaktadır.

Sistem mühendisliğinin temel yapı taşlarını ve gereklerini de eğitimimizde anlatıyoruz. Projenizde, sistem mühendisliği konusunda yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

EMC eğitiminin sonunda;  temel bilgisi olanlar orta seviyeye, orta seviye bilgisi olanlar ise ileri seviye EMC’ ye uygun tasarım ve test bilgisine ulaşmaktadır.

EMC kurallarını zorlu matematik formülleri olmadan, sektörde 30 yılda elde edinilmiş bilgilerle öğrenebilirsiniz.

Sektördeki 30 yıllık tecrübe, yüz-yüze eğitimle sizlere aktarılmaktadır.

2021 yılından bu yana eğitimimiz, 345 Mühendise aktarılmıştır.

Eğitimimiz ülkemizdeki küçük, orta ve büyük işletmeler den oluşan 100’ den fazla firmaya aktarılmıştır. Referans listemizi lütfen inceleyiniz…

Eğitimimizin zaten ülkemizde eşleniği bulunmamaktadır.  yurt dışındaki eşleniklerinden çok daha uygun fiyatlıdır.

Tüm bu bilgilendirmeler ışığında; PCB, cihaz ve sistem tasarımı yaparken, bunu gerektiği gibi EMI / EMC kurallarıyla yapmanızı sağlayacak olan, konuyu teorik ve pratik olarak ele alan ülkemizdeki ilk ve tek eğitimde; sınırlı sayıda kontenjan için bir an önce yerinizi ayırmanızı tavsiye ediyorum.

Bu dokümanın içeriğinin, tamamen veya kısmen kopyalanıp izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

bottom of page