top of page

ASKERİ SİSTEMLERDE EMC GEREKSİNİMİ TANIMLAMASI NASIL YAPILMALIDIR:

ata-resim-2.jpg

Ürünlere neden EMI / EMC gereksinimleri tanımlanır? Önlemler neden alınır?

 

  • EMI / EMC testi, pazara yeni bir ürün getirirken, kritik bir adımdır. İyi bir ürün tasarımı, riski en aza indirir ve kayıpları azaltır.

  • Bir ürünün yeniden tasarlanması gerekiyorsa, çok pahalı olabilir ve pazarda gecikmelere ve tüketici güveninde kayıplara neden olabilir. 

  • Kötü ürün tasarımı; EMC/EMI açısından topraklama, filtreleme, ekranlama vb. birçok parametre dikkate alınmadığı zaman ortaya çıkacaktır. 

  • Test sırasında ve gerçek dünyada ürün arızasını içerecek bir sonuç, ürünün güvenilmez olacağı ve amaçlandığı gibi çalışmayacağı anlamına gelir. 

  • Etkili koruma, topraklama ve filtreleme gibi temel EMC ilkelerinin uygulanmasını içeren iyi ürün tasarımı , aynı anda elektromanyetik bağışıklığı geliştirecek ve elektromanyetik emisyonları azaltacaktır.

EMC’ ye uygun sistem nasıl tanımlanır?

Cihazın amaçlanan uygulaması, gerekli test türünü tam olarak belirleyecektir. Sorulacak anahtar sorular şunlardır:

  • Bu ürün nerede kullanılacak?

  • Kiminle karışacak?

  • Kaynak gürültü, üründen “hedefine” nasıl gidecek?

Elektromanyetik aktivitenin veya 'enerjinin' bir ürüne ulaşabildiği iki temel yöntem, hava (radyasyon) veya kablolar (iletim) yoluyladır. Bu nedenle kullanılan standartlar, öncelikle emisyon ve iletilen testlere dayanmaktadır.

Cihazı tasarlamaya geçmeden, EMC ölçümlerini belirlemeden önce, kendinize bazı ön sorular sormanız önemlidir;

  1. Ürününüzü hangi ülkeler satacak - Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Asya Pasifik, Çin?

  2. Ürünü satın alacak firma, tüm gereksinimleri belirlemiş mi?

  3. Ürünün sınıflandırması nedir?

  • Bilgi teknolojisi ekipmanı (ITE)

  • Endüstriyel, bilimsel veya tıbbi ekipman (ISM)

  • Otomotiv

  • İletişim

  • Genel / ev eşyaları

  • Ürün nerede satılacak - ev, ticari, endüstri, askeri

NOT: Yukarıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar, ürünleriniz için EMC standartlarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Ürününüz için EMC standartlarını öğrendikten sonra, gerekli EMC test ölçümlerini planlayabilirsiniz.

  • Test, normalde özel bir laboratuvarda bir projenin sonunda yapılır. Ama testler başarısız olduğunda "O zaman ne olacak?" Bu düşündüğünüzden daha yaygındır; Tüm projelerin yarısının bu son engele düştüğü tahmin ediliyor ve yayılan emisyonlar genellikle ana engel olarak belirtiliyor. Ürün tasarımcıları için uyumluluk testinin başarısız olmasının maliyeti bir kabus senaryosudur. En travmatik aşama, pazar taleplerini karşılayan bir ürün oluşturduktan sonra gelir, çok az enerji yaydığından ve dış parazitlere duyarlı olmadığından emin olursunuz, ancak son EMC testi aşamasında ürün başarısız olur.

  • Test maliyeti zaten yüksekti, ancak yeniden test edilmesi planlanan bütçeyi zorlayacak ve tüm projeyi yavaşlatacak. Artık tasarım mühendislerinin, projenin tüm bileşenlerinin entegrasyonunun bunu zorlaştırabileceği bir aşamada sorunun nereden geldiğini araştırması gerekecek.

  • Geliştirme sürecinde ürün eksiklikleri ne kadar erken belirlenirse, eksiklikleri gidermek o kadar kolay olur. Uyumluluk testlerinden sonra sorunları düzeltmek, tasarım aşamasında düzeltmekten çok daha maliyetli ve zaman alıcıdır. Ön uygunluk testi, potansiyel endişe nedenleri olarak belirlediğiniz alanlara odaklanmanıza ve bunlar için erken çözümler bulmanıza olanak tanır. Genel olarak, bir tasarım hatası riski, testi ne kadar geciktirdiğinize bağlıdır, bu nedenle testi bir projenin sonuna doğru planlayan tasarımcılar, tasarım ekibinin becerisine ve deneyimine tamamen güvenir.

  • Erken EMC testi, resmi test için sunmadan önce uyumsuzluk sorunlarının hepsini olmasa da birçoğunu belirleyerek bir projenin riskini ortadan kaldırabilir. Bu, ön test için harcanan sürenin proje süresince geri ödeme yollarından biridir. Nihai tasarımın başarısız olma olasılığı çok daha düşüktür, bu da kartın yeniden dönüşleri ve fazla test firması ücretleri ile ilgili ortaya çıkan maliyetleri ve gecikmeleri azaltır.

Bu dokümanın içeriğinin, tamamen veya kısmen kopyalanıp izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

BLOG' da yer almasını istediğiniz yazılar için üye olup email atabilirsiniz...

                                           info@ahmetturanalgin.com

Feragatname:

Bu yazıda ve "www.ahmetturanalgin.com" web sitesi üzerinde verilen tüm bilgiler, Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler, 29 yıllık mühendislik tecrübeleriyle verilen bilgilerdir. Verilen tüm bilgilerin doğru ve güvenilir olduğuna inanılmaktadır.

 

Ancak; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" bu tür bilgilerin kullanımından doğabilecek herhangi bir patent veya üçüncü şahısların haklarının ihlalinden sorumlu değildir. 

 

"Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" dan herhangi bir patent veya patent hakkı kapsamında dolaylı veya başka bir şekilde lisans verilmez.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve bu web sitesinde belirtilen özellikler, önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu özellikler, daha önce sağlanan tüm bilgilerin yerine geçer ve onların yerini alır.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" da yayınlanan makalelerin içeriğinde yer alan teknik bilgilerin, "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" un açık yazılı onayı olmadan, insan hayatını etkileyen projelerde, yaşam destek cihazlarında veya sistemlerinde, kritik bileşenler olarak kullanılmasına izin verilmez. Kullanılması durumunda; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLER, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER, YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMACI İÇİNDİR.

 

"AHMET TURAN ALGIN" VEYA "www.ahmetturanalgin.com"; FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER VE BU SİTEDE YER ALAN BİLGİLERİN HERHANGİ BİR AMACA UYGUNLUĞU İLE İLGİLİ OLARAK,  HİÇBİR BEYANDA (TAAHHÜTTE) BULUNMAMAKTADIR. BURADA BİLGİ, HERHANGİ BİR GARANTİ OLMAKSIZIN "OLDUĞU GİBİ" SAĞLANIR. BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLERDE, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLERDE, KULLANILAN ÇİZİM VE/VEYA RESİMLER TEMSİLİ OLARAK VERİLMİŞTİR.

 

Telif hakkı:

© 2020-2024 arasında yazılan Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makaleleri; bu BLOG' un, bu FORUM' un ve web sitesinin yazarından ve / veya sahibinden açık ve yazılı izin alınmadan bu web sitesinde yer alan materyal ve/veya materyallerin izinsiz kullanımı ve / veya çoğaltılması kesinlikle yasaktır.

Herhangi bir biçimde veya herhangi bir yolla (elektronik, mekanik, fotokopi, kayıt veya başka türlü) kopyalanamaz, çoğaltılamaz, iletilemez veya depolanamaz.

Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makalelerine, orijinal içeriğe uygun ve belirli bir yön vererek tam ve net bir şekilde atıfta bulunulması koşuluyla alıntılar ve bağlantılar kullanılabilir.

<script src="https://platform.linkedin.com/badges/js/profile.js" async defer type="text/javascript"></script>

<div class="badge-base LI-profile-badge" data-locale="en_US" data-size="medium" data-theme="dark" data-type="VERTICAL" data-vanity="ahmet-turan-algin-08253524" data-version="v1"><a class="badge-base__link LI-simple-link" href="https://tr.linkedin.com/in/ahmet-turan-algin-08253524?trk=profile-badge">Ahmet Turan ALGIN</a></div>

 

2024 / Ahmet Turan ALGIN © Tüm hakları saklıdır.

 

bottom of page