top of page
ata-resim-2.jpg

Aşağıda çok ayrıntıya girilmeden, askeri bir cihaza takılabilecek elektromekanik

bazı malzemelerin konumları, kullanımları gösterilmiş ve açıklamalar yapılmıştır.

İndeks

  • Askeri elektronik cihazlarda elektromekanik malzeme düzeni 

  • FAN Seçimi ve Kullanımı

  • Askeri Konnektör (Circular connector) Seçimi ve Kullanımı

  • Askeri Açma/Kapama Anahtarı ve Panel Mount LED Seçimi ve Kullanımı

  • Panel Montajlı Sigorta (Fuse) Seçimi ve Kullanımı:

  • LCD veya Seven Segment Display Seçimi ve Kullanımı

  • Tuş ve Tuş Takımı(keypad) Seçimi ve Kullanımı

  • Soğutucu(Heat sink) seçimi ve kullanımı:

  1. Güç elektroniği için basit soğutucu (Isı emici: Heat sink) tasarım ve kullanım klavuzu

  2. Soğutucuda hammadde tipi ne kadar önemlidir?

  3. Soğutucuda doğru itme pimleri (push pins) nasıl seçilir?

  4. Soğutucu Üretim Yöntemlerinin Önemi

  5. Soğuk Dövme(Cold Forging) ve Pimli Fin Isı Emicilerin(Pin Fin Heat Sinks) Faydaları

  6. Plakalı Isı Emici (Plate Fin Heat Sink)

  7. Yuvarlak pimli ısı emiciler(Round Pin Heat Sinks)

  8. Döküm çinko ısı emiciler (Die-cast zinc heat sinks)

  9. Eliptik Pimli Isı Emiciler (Elliptical Pin Heat Sinks)

Askeri elektronik cihazlarda elektromekanik malzeme düzeni 

Askeri elektronik sistemler tasarlanırken elektromekanik malzemelerin seçimi:

kutuua_takilan-1.jpg

Kabaca askeri bir cihazı aşağıdaki resimdeki gibi düşünebiliriz.

konnektör2.png
military-pdus-example1.jpg

FAN Seçimi ve Kullanımı:

fan-1.jpg
fan-4.jpg
fan-3.jpg
fan-2.jpg
fan-6.jpg
fanvent.gif
fan-7.jpg

Elektronik Fanın, AC veya DC voltajla çalışanı kullanılabilir. Ama güvenlik ve EMC açısından DC Fan kullanımı daha kullanışlı olacaktır.

Korumalı Fan Delikleri, fan çıkışını düşürmeden EMI koruması ve maksimum hava akışı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu havalandırma delikleri, hava akış hızları kritik olduğunda delikli metale düşük maliyetli bir seçenek sunar. 

Koruma performansı, çerçeveyi muhafazaya korumak için berilyum bakır koruyucu şeritlerle yüksek mukavemetli ekstrüde alüminyum çerçevelere monte edilmiş 1/8 hücreli alüminyum petek panellerden elde edilir. Bal peteği tasarımı% 97 açık havalandırma alanı sağladığından, kısıtlanmamış hava akışı, daha az türbülansa ve delikli metalden yapılmış deliklere göre daha düşük gürültü seviyelerine neden olur. Çok katmanlı genişletilmiş alüminyumdan oluşan toz perdeleri eklenebilir, ancak hava akışı kısıtlanacaktır.

Askeri Konnektör(Circular connector) Seçimi ve Kullanımı:

konnektör.png
circ_kon-1.jpg
circ_kon-2.jpg
circ_kon-3.jpg
mesh.jpg
circ_kon-4.jpg
circ_kon-5.jpg
circ_kon-6.jpg
circ_kon-7.jpg
circ_kon-8.jpg
circ_kon-10.jpg

Konnektör bağlantıları gürültü oluşturmayacak şekilde düşünülmelidir.  Seçilen konnektörlerde topraklama PCB kart düzeyin de de yapılacaksa PCB ye monte edilebilen tipte yukarıdaki şekilde circular konnektör kullanmak daha iyidir.

PCB tipinde circular konnektör kullanmak gerekiyorsa aşağıdaki tipte olanı kullanmak arıza durumunda konnektörrün sökülebilmesini sağlayabileceği için daha akıllıca olacaktır. 

EMI sızıntılarını engellemek için çoğu zaman EMI gasket kullanıır.

Askeri Açma/Kapama Anahtarı ve Panel Mount LED Seçimi ve Kullanımı:

Bazı cihazlar veya ekipmanlar, butonların, durum gösterge butonlarının ve / veya gösterge lambalarının kullanılmasını gerektirir.

 

Bu cihazlar ayrıca, bir ön panel veya mahfazadaki gerekli açıklıklar sayesinde bir başka koruma bütünlüğü uzlaşmasını sağlar.

Konnektör bağlantıları gürültü oluşturmayacak şekilde düşünülmelidir. Kullanılan askeri konnektörler(circular connectors) fiyat, backshell, shield bağlantısı, montaj yapılacağı yerdeki açıklık bilgisi gibi parametreler düşünülerek seçilmeli ve mekanik tasarım çok iyi düşünülmelidir.

anahtar-3.jpg
anahtar-4.jpg
anahtar-5.jpg
led-1.jpg
anahtar-6.jpg
led-2.jpg
led-3.jpg

Askeri cihazlarlarda EMI sızıntısını azaltmak için iki teknik mevcuttur:

1) Bu tür aygıtların doğrudan ön panele monte edildiği yerlerde özel EMC tasarımlı donanım kullanın.

 

Kontrol mili EMI sızıntı kontrolü için kalıcı bir açıklıkta dairesel dalga kılavuzunun kullanılması;

anahtar-1.jpg
  • Alttaki Şekil' de gösterildiği gibi, monte edildiklerinde ön panelin arkasındaki korumalı bir bölmeye koyun. İletilen EMI bariyerin her iki tarafında mevcut olabileceğinden, bölmenin dışından düğmelere veya gösterge lambalarına sert kablolama için besleme kapasitörleri veya filtre pimli iletkenler kullanılır.

anahtar-2.jpg

Panel Montajlı Sigorta(Fuse) Seçimi ve Kullanımı:

fuse.jpg
fuse2.jpg
fuse6.jpg

Panel montajlı sigortaların seçimi yapılırken, sigortanın kutuya monte edileceği yüzeyin metal olması ve açıklık aralığının küçük olması EMI giriş çıkışını engelleyecektir. Ayrıca hangi askeri standartlara uygun olması isteniyorsa malzemelerin buna göre seçilmesi uygun olacaktır.

Bazen cihaz panelinde yer darlığından veya daha iyi performans beklendiğinden hem sigorta hem de AÇMA/KAPAMA özelliğini içeren devre kesici (circuit breaker) kullanmak daha mantıklı olabilir.

 

Şunu unutmamak gerekir ki bunun maliyeti daha fazla olacaktır. Aşağıdaki gibi devre kesiciler seçilebilir. Ayrıca IP standartlarını sağlamak için sağ alttaki resimdeki koruyucu kılıflar ön ya da arka panele ilgili malzemenin üstüne vidalanabilir.

 

fuse3.jpg
fuse4.jpg
fuse5.jpg

LCD veya Seven Segment Display Seçimi ve Kullanımı:

7segment-4.png
7segment-5.jpg
7segment-2.jpg
7segment-3.jpg
military_display_panel_10inch.png
lcd-1.jpg
lcd-2.jpg

Üstteki sağ alttaki Şekil' deki gibi, panel ekranlarından gelen radyasyonu azaltmak için  kirli bir kutu (dirty box) yapılabilir. 

 

Temiz / kirli kutu bariyerinden geçerken ekran bağlantılarının filtrelendiğini unutmayın. 

 

Bir sistem temiz / kirli bir kutu yapısına sahip değilse, istenmeyen radyasyonu azaltmak için tipik olarak bir ekranın önünde bir ağ gerektirir. Örneğin - Üstteki sol alttaki Şekil' deki gibi bir Dijital Panel Metre.

Üstteki sol alttaki Şekil' de LCD için ekranlama(shield) için düzenlemeyi göstermektedir. Burada farklı katmanlar kullanılmaktadır. Farklı katmanlar yukarıda gösterildiği gibidir. Tel örgü(mesh) ışığı geçirecek ancak RF' yi zayıflatacaktır. Gelen gürültüyü veya yayılan gürültüyü tutmak için, örgü etrafında bir EMC conta kullanılması gerektiğini unutmayınız.

LCD' lerin yapısı gereği genellikle -30C' den aşağı sıcaklıklarda çalışma sıcaklığı bulunmamaktadır. BU yüzden OLED LCD kullanılarak -40C de çalışma sıcaklığı sağlanabilir.

Tuş ve Tuş Takımı(keypad) Seçimi ve Kullanımı:

key_micro_switch-4.jpg
key_micro_switch-5.jpg
key_micro_switch-3.jpg
key_micro_switch-7.jpg
key_micro_switch-9.jpg
key_micro_switch-6.jpg
Metal-Keypad-Vandal-Proof-Rugged-Panel-M

Çoğu durumda ; panel montajlı nümerik keypad kullanımı gerekebilir. Bu durumda keypad deliklerinin büyüklüğü EMC açısından sıkıntı çıkarabilir. Bu yüzden kauçuk ya da silikon tuş takımının üzerine metal kaplama yapıştırılabilir ya da metal bir muhafazanın altına kauçuk ya da silikon tuş takımı yerleştirilmelidir.

 

Endüstriyel metal ön panel PCB elektronik denetleyicisi paslanmaz çelik muhafaza ile korunmalı ki kutunun içine EMI keypad deliklerinden girip yayılmasın.

 

Muhafazaya kolay ve sıkı sızdırmazlık ve montaj için sızdırmazlık contalı üst paslanmaz çelik veya alüminyum plaka olmalıdır. Kararlı ve doğru veri girişi için mükemmel dokunma hissine sahip olmalıdır.

Paslanmaz çelik tasarımı empoze eden özel olarak tasarlanmış klavyeler, tasarım, işlevsellik, uzun ömür ve yüksek koruma seviyesi ile ilgili en yüksek talepleri karşılar.

Paslanmaz çelik kaplama ve tuşlar, kasıtlı tahribatı, vandalizmi, korozyona karşı, özellikle aşırı iklim koşullarında hava şartlarına dayanıklı, su geçirmez / kir geçirmez, düşman ortamlarda çalışmayı korur.

Üst panelden IP67 korumasına göre su geçirmez uygulama, kolay temizlik için düz klavye yüzeyli üst paslanmaz çelik veya alüminyum  plaka olmalıdır.

Kısa stroklu anahtarlarla mükemmel bir dokunma hissi ve kullanıcıların rahat çalışma için sağlam dokunsal algı ile kararlı ve doğru veri girişi elde etmesine olanak tanımalıdır.

Tuşlar, kolay okunabilirlik için düzgün basılmalıdır ve karakterler de lazerle kazınmış ve harflerin silinmesini önlemek için uzun ömürlü olmalıdır.

Tuşların üzerini kaplayan metal kısımlar sonradan vidalabilir ise önden çıkarılamayan bükülme ve kaldırmaya karşı korumalı olmalıdır.

  

Soğutucu(Heat sink) Seçimi ve Kullanımı:

hs-0.jpg
hs-2.png
hs-29.jpg

Güç Elektroniği için Basit Soğutucu(Isı Emici:Heat Sink) Tasarım Kılavuzu

Isı alıcı, güç elektroniği ile konuşurken bir güç cihazının ruh eşidir. Bu nedenle, doğru boyutlandırma ve ısı emici seçimi bir zorunluluktur. Bununla birlikte, optimize edilmiş bir soğutucu tasarımı, çoğu zaman termal profilin mevcut olduğu çalışan bir prototip olduğunda sonuçlandırılacaktır. 

 

En azından çok az ince ayar yapılması gereken prototipten önce soğutucu boyutunu belirlemenin bazı yolları vardır. Güç MOSFET'leri, güç BJT'si ve güç diyotları gibi güç cihazları için ısı emici, termal rahatlama sağlamak için çok önemlidir. 

 

Adından da anlaşılacağı gibi, ısıyı güç cihazlarından alacak ve güvenli bölgedeki sıcaklığın kontrol edilmesine yardımcı olacaktır. Bu yazıda, ısı emici termal direnç hesaplamasını tartışacağım. 

 

Zorla soğutma yöntemine sahip bir sistem için, soğutucu boyutu o kadar büyük olmayabilir. Bununla birlikte, konveksiyonlu soğutma veya doğal soğutma için, soğutucu boyutu gerçekten önemli olacaktır. Bu soğutucu ısıl direnç hesabı, özellikle konveksiyonlu soğutma için hazırlanmaktadır.

Fanlı sistem gibi cebri soğutma sisteminde, küçük bir soğutucu boyutu yeterli olacaktır. Normalde soğutucunun boyutunun tam olarak ne kadar olduğuna dair ayrıntılı bir analize gerek olmayacaktır. Bu, konveksiyon veya doğal soğutma için geçerli olmayacaktır. 

 

Soğutucunun etkinliği, termal direnci açısından ölçülüyor. Fiziksel olarak büyük görünümlü bir ısı emici olacaktır, ancak küçük görünümlü bir ısı emiciden daha yüksek termal dirence sahiptir. 

 

Bu arada, ideal bir soğutucu, sıfır termal dirence sahiptir. Gerçek uygulamada, daha küçük bir termal dirençli soğutucu tercih edilir.

Isı alıcı(heat sink), ısıyı küçük bir ısı kaynağından genişletilmiş yüzeylere yayan ve böylece çevreye (hava, su vb.) Isı dağılımını (konveksiyon) iyileştiren bir cihazdır. 

 

Bir ısı emicinin performansı, malzemenin ısıl iletkenliğini, yüzey alanını veya ısı transfer katsayısını artırarak geliştirilebilir.

En yaygın ısı emici, dikdörtgen kanatçıklara sahip olan ve kanatların yönünde harici hava akışı varsa en iyi seçim olan plaka kanatlı ısı emicidir. 

 

Yuvarlak pimli ısı alıcıları çok yönlü özelliklere sahiptir ve hava akışı çok düşük olduğunda veya yönü bilinmediğinde (veya değişebildiğinde) en iyi seçimdir. 

 

Eliptik pimli ısı emiciler, plaka kanatlı ısı emicilerden daha küçük bir basınç düşüşüne sahiptir ve havanın tam olarak paralel olmayan bir yönden yaklaşmasına izin verir. Tam olarak çok yönlü olmasa da, hava akış hızı yüksek olduğunda yuvarlak pimli ısı emicilerden daha iyi performans gösterir.

Belirli bir alan (genişlik, uzunluk ve yükseklik) ve çevresel parametreler (ortam sıcaklığı, hava akış hızı, yönelim, vb.) İçin, en düşük termal direnci (ve en iyi ısı dağılımını) sağlayan optimize edilmiş bir soğutucu bulunabilir. 

 

Malzemelerin mevcudiyeti, üretim araçlarının sınırlılığı ve ekonomik hususlar nedeniyle, gerçek "optimize edilmiş" ısı emici matematiksel olarak optimize edilmiş ısı emiciden biraz farklı olabilir. Ancak matematiksel olarak optimize edilmiş ısı emiciyi bilmek (ve hesaplamak), soğutucu tasarımına rehberlik etmenin harika bir yolunu sağlar.

Soğutucuda hammadde tipi ne kadar önemlidir?

Saf alüminyum(Pure Aluminum), tüm alüminyum malzemeler arasında en yüksek termal iletkenliğe sahiptir ve yüksek performanslı ısı emiciler yapmak için en iyi seçimdir.

Saf alüminyum, yüksek ısı iletkenliğine ek olarak aşağıdaki avantajlara da sahiptir:

  • Çok iyi işlenebilirlik

  • Eloksal için uygundur

  • Atmosferik saldırılara karşı mükemmel direnç

Doğru itme pimleri(push pins) nasıl seçilir

Yaylı itme pimleri, soğutucuları ısı üreten bileşenlere ve PCB'lere sabitlemek için kullanımı kolay ve oldukça etkili bir yöntemdir. 

 

Soğutucular ve bileşenler arasında hassas ve tek tip basınç sağlarlar ve termal arayüz malzemelerinin performansını optimize ederler. İtme pimleri naylon, pirinç veya çelikten yapılabilir.

Naylon itme pimleri uygun maliyetlidir ve ortam sıcaklığı nispeten düşük olduğunda iyi performans gösterir. Ancak, itme pimlerinin yapımında kullanılan en popüler malzeme olan naylon 6 / 6'nın (PA66) cam geçiş sıcaklığı (Tg) sadece 45-50 ° C'dir. 

 

Tg değerinin üzerinde, malzeme camsı halinden lastiksi duruma geçecek ve yumuşak ve esnek hale gelecektir. Bu nedenle, düşük sıcaklık ve maliyete duyarlı uygulamalar için veya elektrik yalıtımı gerektiğinde naylon itme pimlerini öneriyoruz.

Pirinç itme pimleri ise yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Ayrıca elektronik olarak iletkendirler ve ısı emicilerini PCB'ye topraklayarak EMI'yi azaltmaya yardımcı olabilirler. 

 

Pirinç, işlenebilirliği ve maliyet etkinliği nedeniyle genellikle diğer metallere göre tercih edilir. Ancak pirinç sertleşmeye meyillidir ve ısıl işleme tabi tutulamaz (ısı uygulandığında yumuşar). İşle sertleşme stresi uygun şekilde serbest bırakılmazsa, güvenilirlik ve yeniden kullanılabilirlik azalacaktır.

Çelik itme pimleri, pirinç itme pimlerine benzer. Yüksek sıcaklıklara dayanabilirler ve elektronik olarak iletkendirler. Pirinçten farklı olarak, çelikler yüksek akma dayanımına sahiptir ve işle sertleşme gerilmeleri ısıl işlemle kolayca giderilebilir. 

 

Sonuç olarak, itme pimleri, görünür bir bozulma olmadan defalarca takılabilir ve PCB deliklerinden yüzlerce defadan fazla çıkarılabilir. 

 

Ayrıca, sistem güçlü titreşim veya şok yaşadığında pirinç itme pimlerinden daha güvenlidirler. Yüksek sıcaklık ve zorlu ortam sistemleri için veya elektrik iletimi gerektiğinde çelik itme pimleri öneririz.

Soğutucu Üretim Yöntemlerinin Önemi

 

Şekillerine ve malzemelerine bağlı olarak, birçok üretim yöntemi ile ısı alıcıları yapılabilir. En yaygın ve uygun maliyetli yöntemler arasında ekstrüzyon, dövme, döküm ve damgalama bulunur. 

 

Diğer yüksek maliyetli yöntemler arasında CNC işleme, sıyırma ve dövme yer alır. Pahalı olmalarına rağmen başka yöntemlerle yapılamayacak özelliklere sahip ısı emici üretebilirler.

Ekstrüzyon(Extrusion) , plaka kanatlı ısı alıcıları üretmek için en uygun maliyetli işlemdir. Ancak ek ikincil işlem, toplam maliyetini artıracaktır.

Soğuk dövme(Cold forging) , yuvarlak pimli ve eliptik pimli ısı emiciler üretebilen oldukça hassas bir işlemdir. Yüksek basınç ve düşük sıcaklık sayesinde, dövme ısı emici çok iyi bir mikro yapı bütünlüğüne sahiptir.

Döküm(Casting) , özellikle basınçlı döküm(die casting) , karmaşık geometrilere sahip ısı emiciler yapabilir. Ancak dökülebilen malzeme, ekstrüzyon ve dövme işlemlerinde kullanılanlardan daha düşük ısıl iletkenliğe sahiptir.

Damgalama(Stamping) , tipik olarak kanatçıklardan geçen ısı boruları gerektiren uzun ısı alıcılarının yapımında kullanılır.

Skiving and swaging (sıyırma ve dövme), özel ısı emiciler yapmak için sıyırma ve dövme  kullanılabilir.  Ancak yüksek fiyat nedeniyle sadece maliyetin hassas bir faktör olmadığı uygulamalarda kullanılırlar.

CNC işleme(CNC machining) , en geometrik karmaşıklığa sahip ısı emiciler veya acil teslimat gerektiren parçalar üretebilen çok yönlü bir üretim yöntemidir, ancak maliyet genellikle bir dezavantajdır.

 

Soğuk Dövme(Cold Forging) ve Pimli Fin Isı Emicilerin(Pin Fin Heat Sinks) Faydaları

 

Diğer üretim yöntemleriyle karşılaştırıldığında (işleme, kalıp döküm, ekstrüzyon, sıcak dövme, vb.), Soğuk dövme aşağıdaki faydaları sunar:

  • Geliştirilmiş mekanik mukavemet

  • Geliştirilmiş yüzey kalitesi

  • Daha iyi tolerans kontrolü

  • Hammaddelerin verimli kullanımı

  • Azaltılmış enerji tüketimi

  • Yüksek üretim oranı

  • Düşük genel maliyet

Alüminyum ısı emiciler yaparken, soğuk dövme, çaplarından 50 kat daha uzun pimler üretebilir - bu, kalıp döküm veya ekstrüzyon gibi diğer yöntemlerle imkansız kabul edilen bir en boy oranıdır.

Damgalı kanatçık veya yapıştırılmış kanatçıklı ısı emicilerden farklı olarak, dövme bir ısı emicideki pimler, taban plakasının ayrılmaz bir parçasıdır - bunlar basitçe tabandan sıkıştırılır. Pimler ve taban arasında hava boşluğu veya termal arayüz yoktur. Isı, ek direnç olmadan tabandan pimlere kolayca yayılabilir.

Plakalı Isı Emici (Plate Fin Heat Sink)

Geleneksel plaka kanatlı ısı emiciler, dış hava akışının kanatlara paralel yönde yaklaşmasını gerektirir. Ancak birçok uygulamada hava akış yönü paralel değildir veya tasarım aşamasında belirlenemez. 

 

Son kullanıcıların ürünü nasıl kullandığına bağlı olabilir. Servis sırasında, sistem fanlarından biri aniden arızalandığında sisteme ek bileşenler eklendiğinde de değişebilir. En kötü durumda, hava kanatlara 90 derece yaklaşabilir. Bu olduğunda sonuç yıkıcı olabilir.

Düşük ila Orta Hava Akışı için Plakalı Fin Isı Emiciler kullanılır. Ekstrüde alüminyumdan yapılmış plaka kanatlı ısı emiciler uygun maliyetlidir ve kanatları hava akış yönüne paralel olduğunda zorlamalı konveksiyonda en iyi termal performansı sunar.

  • Plaka kanatlı ısı emiciler, mükemmel mekanik ve termal özelliklere sahip olan yüksek iletken alüminyum alaşım 6063-T5 kullanılarak ekstrüzyonla üretilir.

  • Ekstrüzyonun takım ve birim maliyetleri, tüm seri üretim yöntemlerinin en düşükleri arasındadır.

  • Ekstrüde alüminyum ısı emiciler, mükemmel yüzey kalitesi ve görünümü ile kolayca özelleştirilebilir.

  • Termal radyasyonu iyileştirmek için, ısı alıcıları siyah veya diğer renklere anotlanabilir.

  • Uzunluk özelleştirilebilir (maliyetleri artırmadan).

hs-8.jpg

Yuvarlak pimli ısı emiciler(Round Pin Heat Sinks)

Geleneksel plaka kanatlı ısı emiciler, dış hava akışının kanatlara paralel yönde yaklaşmasını gerektirir. Ancak birçok uygulamada hava akış yönü paralel değildir veya tasarım aşamasında belirlenemez. 

 

Son kullanıcıların ürünü nasıl kullandığına bağlı olabilir. Servis sırasında, sistem fanlarından biri aniden arızalandığında sisteme ek bileşenler eklendiğinde de değişebilir. En kötü durumda, hava kanatlara 90 derece yaklaşabilir. Bu olduğunda sonuç yıkıcı olabilir.

Belirsizliklerin üstesinden gelmek için çok yönlü bir tasarım gerekli hale gelir ve yuvarlak pimli ısı emiciler(Round Pin Heat Sinks) en iyi adaylardır - silindirik pimleri her yönden hava alabilir.

Yuvarlak pimli ısı emicilerin ısıl performansı, pim çapı ve yüksekliği, yanal ve dikey pim aralığı, pimlerin şaşırtması ve taban plakası eğiminden etkilenir. Bununla birlikte, pim çapının yanal pim aralığına oranının en önemli tek geometrik parametre olduğu görülmektedir.

Soğuk dövülmüş yuvarlak pimli soğutucu, düşük ila orta hava akış oranlarına sahip sistemler için en iyi çözümdür. Yaylı itme pimleri, soğutucuyu monte etmek için güvenli bir mekanizma sağlar.

  1. Yuvarlak pimli ısı emiciler çok yönlüdür - havanın her yönden gelmesine izin verirler.

  2. Yuvarlak pimli soğutucu, düşük hava akış hızlarında veya üstlerine fanlar monte edildiğinde (fan blokları veya CPU soğutucuları) çok düşük termal direnç sunar.

  3. Pimli kanatlı soğutucularımız, 6063 ve 6061 gibi alüminyum alaşımlarından çok daha yüksek termal iletkenliğe sahip olan saf alüminyum 1070'den soğuk dövme yapılmıştır.

  4. Hem iletken hem de iletken olmayan itme pimleri mevcuttur (iletken pimler EMI'yi azaltmaya yardımcı olabilir; iletken olmayan pimler, soğutucuyu PCB'den izole eder).

hs-4.jpg
hs-7.jpg

Döküm çinko ısı emiciler

 

Isıl iletkenlikleri ekstrüzyon ve dövme işleminde kullanılan alüminyum alaşımlarından daha düşük olduğu için genellikle göz ardı edilir. Ancak doğru kullanıldığında, basınçlı döküm çinko ısı emiciler, alüminyum ısı emicilere göre çok sayıda avantaj sunar. 

 

Alüminyum ekstrüzyon veya soğuk dövme işleminde mümkün olmayan karmaşık 3 boyutlu şekillere sahip olabilirler. Isı alıcı kanatları bir çerçeveye, muhafazaya veya muhafazaya dahil edilebilir ve ısı kaynağı ile çevre arasındaki gereksiz termal direnci ortadan kaldırır. 

 

Çinko ısı emiciler boyutsal olarak kararlıdır ve mükemmel EMI ve RFI koruması sağlar. Alüminyum ısı emicilerden daha ağırdırlar, ancak yüksek kalitede görünüm ve his sağlarlar. 

 

Tam potansiyelleriyle kullanıldığında, kalıp döküm çinko ısı emiciler sadece mükemmel termal ve EMI performansı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda maliyette de önemli tasarruflar sağlar.

Eliptik Pimli Isı Emiciler (Elliptical Pin Heat Sinks)

 

Soğuk dövme eliptik pimli ısı emiciler, sistemde iyi hava akışının (> 200 LFM veya 1,0 m / sn) olduğu yerlerde en iyi termal performansı sunar.

  • Eliptik pimli ısı emiciler, düşük ısıl direnç ve düşük basınç düşüşü sunar (ekstrüde ısı emicilerle karşılaştırıldığında).

  • Düşük basınç düşüşü, tüm sistemde, özellikle de ısı emicinin arkasındaki bölgede ısı transferini iyileştirir.

  • Soğuk dövme işlemi, yüksek basınç ve düşük sıcaklık kullanır. Yüksek basınç, malzemede hava kabarcığı, gözeneklilik veya diğer kirliliklerin sıkışmamasını sağlar ve böylece son derece yüksek kalitede ısı emiciler üretir.

  • Pimli kanatlı ısı emicilerimiz, 6063 ve 6061 gibi alüminyum alaşımlarından çok daha yüksek ısı iletkenliğine sahip olan saf alüminyum 1070'den soğuk dövme yapılmıştır.

Soğuk dövme işlemi, yüksek basınç ve düşük sıcaklık kullanır. Yüksek basınç, malzemede hava kabarcığı, gözeneklilik veya diğer kirliliklerin sıkışmamasını sağlar ve böylece son derece yüksek kalitede ısı emiciler üretir.

Soğuk dövme işleminde pimler, soğutucu tabanının ayrılmaz bir parçasıdır - basitçe tabandan yüksek basınçla sıkıştırılırlar. Bağlanmış kanatlı ısı emicilerden farklı olarak, soğuk dövme soğutucularda pimler ve taban arasında ısıl direnç yoktur.

Alüminyum soğutuculara ek olarak saf bakırdan (C11000) yapılmış yuvarlak pimli soğutucular da sunuyoruz. Bakır soğutucular tipik olarak termal performansı% 10-20 oranında artırır. Birkaç derecelik sıcaklık düşüşünün büyük bir fark yaratabileceği kritik uygulamalar için tavsiye edilirler.

Soğuk dövme eliptik pimli soğutucu, sistemde iyi hava akışı olduğunda en iyi termal performansı sunar. Yaylı itme pimleri, soğutucuyu monte etmek için güvenli bir mekanizma sağlar.

  1. Eliptik pimli ısı emiciler, düşük ısıl direnç ve düşük basınç düşüşü sunar (ekstrüde ısı emicilerle karşılaştırıldığında).

  2. Düşük basınç düşüşü, tüm sistemde, özellikle de ısı emicinin arkasındaki bölgede ısı transferini iyileştirir.

  3. Pimli kanatlı soğutucularımız, 6063 ve 6061 gibi alüminyum alaşımlarından çok daha yüksek termal iletkenliğe sahip olan saf alüminyum 1070'den soğuk dövme yapılmıştır.

  4. Hem iletken hem de iletken olmayan itme pimleri mevcuttur (iletken pimler EMI'yi azaltmaya yardımcı olabilir; iletken olmayan pimler, soğutucuyu PCB'den izole eder).

hs-5.jpg
hs-6.jpg

Bu dokümanın içeriğinin, tamamen veya kısmen kopyalanıp izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

bottom of page